Agility betyder vighet och snabet och går ut på att hunden på tid ska ta sig runt en bana med olika hinder. Det kan gälla allt ifrån balansbommar, tunnlar, slalompinnar och hopphinder.
Det handlar om fart, glädje, motion och samarbete mellan hund och ägare.
Det som är bra med agility är att man kan träna och tävla på så olika nivåer. Man kan vara allt ifrån en ren nybörjare som koncentrerar sig på att hunden ska klara hindren. Eller så tränar man mer avancerat genom dirigering av hunden och placering av sig själv, allt för att det ska gå så fort och smidigt som möjligt, här gäller det att spara hundradels sekunder.
Hundarna brukar älska det! Dels att det är mycket fart samt att de samtidigt får   tänka eftersom de måste lyssna på mattes/husses ord och kroppssignaler för att det ska bli rätt. Man behöver dock inte var ung för att träna eller tävla agility, det går väldigt bra att ta sig runt banan efter egna förutsättningar. Oftast kan det vara en fördel eftersom risken blir mindre att hunden springer "bort sig" och tar fel hinder för att den har för hög fart och blir för ivrig.

Hunden måste vara minst ett år för att få börja träna agility för att skelettet ska ha hunnit utvecklats färdigt.
Har man en ras där det är vanligt med höftledsproblem ska man gärna röntga hunden innan man börjar träna. Westies brukar vara mycket bra på agility, oftast brukar tunnlarna eller balanshindrena vara ett av favorithindren.

Är du sugen på att prova på något kul och fartfyllt med din hund ska du absolut testa på agility!
Ni kommer inte att ångra er!

Håller du på med agility med din westie?
Skicka gärna boktips, bilder mm till oss!

(Text och Foto av Linda Bauer)